3 правила вибору недорого ортопедичного матраца

Восьмигодинний сон у комфортних умовах – запорука здоров'я та відмінного настрою. Але щоб добре відпочити, потрібен якісний матрац, здатний витримати високе навантаження і забезпечити правильне положення тіла. Багато хто впевнений, що такі вироби є лише у преміальному сегменті, але це не так. Розбираємось, як вибрати недорогий ортопедичний матрац.

Правило № 1. Жорсткість – це важливо!

Ключовим параметром при виборі ортопедичного матраца є жорсткість, яка може бути:

  1. Низькою - до цієї категорії відносяться м'які та помірно м'які вироби з пінополіуретановими та натуральними латексними наповнювачами, які підходять дітям 8-14 років, худим та літнім людям.
  2. Середній – такі товари бюджетного сегменту призначені для користувачів середнього зросту та комплекції, а гідні ортопедичні характеристики їм гарантують сучасні композитні наповнювачі, серед яких ППУ, штучний латекс, термоповсть.
  3. Підвищеною – тверді моделі оптимальні для людей із зайвою вагою або захворюваннями хребта, а пружність їм забезпечують пружинні блоки, щільний пінополіуретан та кокосові волокна.

Важливо! Вибирати матрац за таким критерієм, як жорсткість, потрібно з урахуванням ваги господаря ліжка. При цьому варто враховувати, що виробники паспорту виробу вказують жорсткість для користувачів вагою від 70 до 90 кг. А щоб забезпечити максимальний комфорт конкретній людині, «запас» за показником навантаження на одне спальне місце повинен бути 10-15 кг.

Правило №2. Вибираємо висоту матраца

Оптимальна висота недорогого ортопедичного матраца з пружинним блоком становить 19-23 см. Якщо ж розглядати як потенційну покупку монолітні безпружинні матрацикраще орієнтуватися на такі значення: для дорослої людини підійде виріб заввишки не менше 16 см, а для дітей від 4 років - не менше 14 см.

Правило № 3. Визначаємося з типом матраца та наповнювачем

Існує три типи матраців:

З блоком залежних пружин

практичні матраци на залежних пружинах – це класичні моделі Боннель. У них не надто виражені ортопедичні властивості, зате вони здатні витримувати значні навантаження. А найбільш привабливі за ціною універсальні середньо-жорсткі вироби заввишки 19-20 см.

Безпружинні

Такі моделі:

  • робляться з пінополіуретану або латексу;
  • комплектуються чохлом із стрейч-жаккарда глибокої прошивки (він може бути знімним!);
  • поставляються у скрученому вигляді;
  • мають гідні експлуатаційні характеристики.

Найдорожчими є вироби з натурального латексу та з комбінованим наповнювачем – це так званий «сендвіч» з ППУ, піни з латексу, кокосової койри тощо. А бюджетний вибір – матрац із щільного ППУ з індексом «помірковано жорсткий» або «середній».

Важливо! Вироби з ППУ гіпоалергенні, екологічні та біологічно інертні (у них не заведуться комахи і не з'явиться цвіль), тому вони чудово підходять для дачі.

З блоком незалежних пружин

Сучасні матраци на незалежних пружинах - Найбільш популярні моделі з категорії ортопедичних. Вони демонструють чудові анатомічні характеристики за рахунок того, що кожна пружина знаходиться в окремому чохлі і працює як самостійний елемент. В результаті блок підлаштовуватиметься під вигин тіла користувача, забезпечуючи ідеальну підтримку кожного хребця.

Найбільше доведеться заплатити за двосторонню модель висотою 23 см із семизонним блоком Multi Pocket, посиленою конструкцією та багатошаровою структурою. А в класі недорогих матраців лідирують практичні вироби середньої твердості заввишки 19-20 см.