Як правильно випрати наматрацник: практичні поради

Практичний знімний наматрацник здатний не лише захистити ортопедичний матрац від намокання, забруднень та стійких плям, але й продовжити йому життя. Такі аксесуари для сну зручні в експлуатації, прості у догляді, можуть використовуватися з матрацами на основі піни та довговічними пружинними моделями, що не вимагають постійної уваги. А нижче ми розповімо про те, як правильно прати та сушити наматрацники.

Що потрібно знати про наматрацники?

Виробники пропонують покупцям широкий асортимент наматрацників, які класифікуються за:

Моделі

У продажу є:

  • натяжні чохли, які надягають на матрац за принципом простирадла, і захищають його від забруднень не лише зверху, а й з боків;
  • накладки з гумками по кутах – такі моделі добре фіксуються, але закривають спальне місце лише згори.

Якість наповнювача

  1. Жорсткі це вироби з піни або кокосового волокна, досить важкі, щільні і громіздкі. Такі моделі призначені для поліпшення характеристик спального місця і часто виступають як альтернатива топперам. Під впливом вологи вони можуть деформуватися і втратити свої властивості, так що прати їх не можна. Сухе чищення наматрацника з щільним наповнювачем проводиться пилососом, а видалення локальних забруднень - вологою серветкою.
  2. Моделі середньої жорсткості з наповненням із латексу та кокосу прати теж не рекомендується. Сухе чищення таких виробів можна проводити в домашніх умовах або доручити професіоналам. А якщо на поверхні з'являться плями, краще використовувати засіб для виведення плям.
  3. М'які наматрацники, виготовлені зі штучних матеріалів (холлофайбер), або з наповненням з бамбукового волокна/вати без проблем переносять прання та віджимання, не деформуються в процесі обробки, швидко сохнуть. Для бамбукового волокна оптимальне прання при 30-40 ° С і делікатне віджимання. Ватний наповнювач, який при намоканні стає дуже важким, прати теж рекомендується при низькій температурі, а ось віджимати краще на високих оборотах. Крім того, у процесі сушіння ватяний чохол потрібно періодично перевертати, інакше матеріал усередині залишиться сирим, і у виробі почне розмножуватися грибок.

Важливо! Прання м'яких наматрацників проводиться без агресивних миючих розчинів та відбілювачів.

Вивчити асортименти виробів можна в каталозі, де представлена ​​продукція провідних виробників товарів для сну. А, щоб отримати консультацію щодо вибору виробів, зв'яжіться з нами телефоном або через форму зворотного зв'язку.

Особливості прання наматрацників з різних матеріалів

Прати наматрацник слід, керуючись рекомендаціями виробника на ярлику виробу, та вибираючи режим прання залежно від якості наповнювача.

Пух та перо

Наповнені натуральним пухом та пером моделі добре стираються в машині. Головне – щоб барабан був великого об'єму (із завантаженням від 7 кг), інакше якісно випрати та прополоскати виріб неможливо. Прати треба:

  • у режимі делікатного прання;
  • із застосуванням гелю або засобу в капсулах;
  • віджимати на низьких чи середніх оборотах.

Важливо! При полосканні пухоперових наматрацників можна додавати у воду столовий оцет у пропорції 0,3 склянки на 10 л води.

Вовна

Моделі з наповнювачем із вовни прати дозволено, але робити це потрібно якомога рідше та краще в машині, вибираючи режим для вовняних виробів. А ось від віджиму та машинного сушіння слід відмовитися. Після прання треба дати стекти воді, а потім просушити виріб у розправленому вигляді на горизонтальній поверхні.

Важливо! Для прання необхідно застосовувати лише миючі засоби з ланоліном.

Бамбукове волокно

Для бамбука рекомендовано машинне прання та віджим. Оптимальними будуть низькотемпературний режим та гелевий засіб. А ось гладити наматрацник із бамбуковим волокном не можна.

Бавовна

Бавовну можна і прати, і гладити. А щоб виріб не дав усадку (це може статися навіть після третього прання!) потрібно вибирати низькотемпературну обробку.

Важливо! Для прання дитячих виробів потрібен спеціалізований гіпоалергенний засіб.

Поліефірне волокно

Об'ємні штучні наповнювачі з поліефірного волокна можна прати та віджимати в машині у будь-якому режимі. А щоб їх не зіпсувати, порошок слід замінити гелем.

З антибактеріальним просоченням

Антибактеріальне просочення не втрачає властивостей при впливі води, а вироби з такою обробкою витримують численні прання без втрати експлуатаційних характеристик.

Чи можна прати вологостійкі наматрацники?

Водостійкі наматрацники, виготовлені із спеціального текстилю з багатошаровою структурою та інтегрованою поліуретановою мембраною, мають високий попит. Зазвичай вони купуються для облаштування спальних місць для дітей, літніх людей, лежачих хворих, і дозволяють підтримувати чистоту матраца без зайвих зусиль.

Такі моделі можна прати, але за дотримання деяких умов:

  • вибирати режим 30-40 ° С;
  • використовувати миючі засоби;
  • виключити застосування відбілювачів, кондиціонерів та машинне сушіння;
  • обробляти окремо від іншої білизни;
  • виконувати делікатний віджим без викручування.

Важливо! При появі локальних плям непромокальний наматрацник краще не прати повністю, а обробити частково, використовуючи губку та мильний розчин.

Сушіння за правилами

Сушити чохли на матраци слід як в'язані вироби - на горизонтальній поверхні в розправленому вигляді. А якщо річ не можна віджимати, перед сушінням потрібно дати воді повністю стекти.

Як вивести стійкі плями?

Перед тим, як прати наматрацник, з нього потрібно обов'язково вивести стійкі плями (якщо вони є), тому що на делікатному режимі і при низькій температурі вони можуть не відпрати. У домашніх умовах для цього можна використати:

  • перекис водню - вона застосовується для видалення з текстилю крові та червоного вина, білкові забруднення потрібно просто добре протерти змоченим у перекисі ватним диском, а винні плями слід обробити сумішшю перекису та солі, залишивши її на тканині на півгодини;
  • столовий оцет - він допоможе позбутися плям чаю та кави;
  • нашатирний спирт - цей розчин добре справляється зі слідами від губної помади;
  • картопляний крохмаль або тальк - їх досвідчені господарки використовуються для виведення жирних плям;
  • сіль і лимонний сік - суміш цих інгредієнтів, залишена на чохлі на дві-три години, дозволить прибрати плями від сечі, що важливо, якщо наматрацник куплений для хворого.

Позбавляємося неприємного запаху

При активній експлуатації у наматрацника може виникнути неприємний запах. Позбутися його допоможе просте провітрювання - чохол потрібно винести на свіже повітря і залишити на кілька годин. Хороший ефект дає провітрювання на морозі або прожарювання на сонці. А ще можна обробити виріб водним розчином солі або харчової соди (1 столова ложка розчиняється у літрі рідини), помістивши у ванну.

Важливо! Чищення сіллю та содою не підходить для вологостійких моделей з мембранної тканини.

Асортимент наших магазинів включає сотні високоякісних товарів для сну, серед яких є практичні наматрацники. Будь-яку модель можна купити онлайн з доставкою. А оцінити дизайн і технічні характеристики кожного виробу можна, перейшовши на сторінку товару, що сподобався.