Як вибрати ортопедичний матрац для дитини за віком?

Організація спального місця для дитини – завдання непросте, адже потрібно не тільки купити зручне ліжко, а й підібрати ортопедичний матрац. Як це зробити? Розбираємось у питанні.

Критерії вибору матраца для дитини

Виробники товарів для сну пропонують покупцям дитячі матраци у широкому асортименті, що включає вироби різних цінових сегментів. Але орієнтуватися на ціну в даному випадку не варто, а ось що дійсно важливо, то це технічні характеристики виробу:

  • розмір – він повинен відповідати габаритам спального місця, а за довжиною на 15 сантиметрів перевищувати зріст дитини;
  • тип – безпружинний, із пружинами (актуальні вироби з блоком незалежних пружин!);
  • жорсткість - для дітей підходять жорсткі, середньої жорсткості, з м'яким шаром настилу;
  • наповнювач - він може бути натуральним або штучним, але натуральний краще, а якщо дитина - алергік, знадобиться модель з гіпоалергенним «вмістом».

Важливо! Термін та зручність експлуатації матраца багато в чому залежить від якості чохла. Оптимальний варіант для дитини – міцна екологічна бавовна з жаккардовим плетінням та якісною стібкою.

Практичні рішення для життя

Завдання матраца змінюються в залежності від віку дитини, тому фахівці рекомендують в основу ставити саме цей параметр.

Матраци для дітей до 3 років

Для новонароджених та малюків до трьох років потрібен жорсткий матрац, здатний забезпечити правильний розвиток скелета та формування повноцінного м'язового каркасу, але купувати дорогий пружинний сенс немає. Краще вибрати практичну та екологічну безпружинну модель з наповнювачем з кокосу, натурального латексу або пінополіуретану. Що ж до інших параметрів виробу, то тут значення має:

  • висота – 8-10 сантиметрів;
  • габаритні розміри – вони залежать від ширини та довжини ліжечка і можуть бути 70х140 або 60х120 сантиметрів, стандартів мало хто дотримується;
  • м'який верхній шар – потрібні показники м'якості забезпечить піна memory foam;
  • наявність чохла, що знімається - ця опція значно полегшить догляд за спальним місцем.

Порада експерта: Якщо у обраного для немовляти виробу чохол незнімний, краще купити непромокальний наматрацник.

Матраци для дитини 3-10 років

Для дошкільнят та молодших школярів оптимальним рішенням будуть ортопедичні спальні місця середньої жорсткості із пружинами або без. Але якщо пріоритетна пружинна модель, краще вибрати екземпляр відомого бренду з незалежним блоком.

Порада експерта: Найфункціональнішими вважаються дитячі ортопедичні матраци формату «2-в-1» з різним рівнем жорсткості сторін.

Матраци для підлітків

Постава підлітка сформована не остаточно, а навантаження організм відчуває значні. І завдання матраца у тому, щоб як забезпечити повноцінний відпочинок і розслаблення м'язів, а й зберегти здоров'я хребта. Тому для цієї категорії користувачів фахівці рекомендують купувати помірно жорсткі:

Важливо! Товщина верхнього шару настилу у підліткових моделей повинна бути мінімум 2 сантиметри.