Як позбутися безсоння та денної сонливості: підвищуємо якість сну та якість життя

Для повноцінного нічного відпочинку потрібно спати не менше восьми годин. На жаль, дотримуватися цього правила виходить не у всіх, але навіть намагаючись виконувати рекомендації лікарів, часто страждають на безсоння, вранці відчувають втому, а на роботі відчувають непереборне бажання подрімати. Все тому, що велике значення має не лише тривалість, а й якість сну. Як його підвищити і чи впливають на здатність нормально висипатися ортопедичні матраци? Розбираємось у причинах появи безсоння та денної сонливості, та шукаємо шляхи вирішення проблем.

Денна сонливість: причини, ризики

У більшості випадків причина денної сонливості – банальне недосипання. У 5% людей він є наслідком захворювань, а в інших 95% режим сну порушується через змінну роботу, часті авіаперельоти, активне нічне віртуальне спілкування. Результат же завжди один:

  • постійна втома, що позначається на настрої, поведінці, працездатності;
  • хронічний розлад сну;
  • підвищення ризиків гіпертонії, ожиріння, діабету.

Як боротися із денною сонливістю?

Боротися із сонливістю вдень допоможуть:

  1. Правильне харчування. Коливання рівня цукру на крові, викликані споживанням швидких вуглеводів, провокують бажання подрімати. Так що для перекушування на роботі краще вибрати жменю горіхів, давши «відставку» булкам.
  2. Постійний приплив кисню. Нестача кисню в закритому приміщенні викликає легку гіпоксію, що виявляється позіханням. Тому офісні кабінети, громадські простори, житлові кімнати необхідно регулярно провітрювати. А обідню перерву краще провести на свіжому повітрі.
  3. Фізична активність. Скандинавська ходьба, фітнес, плавання, командні ігри підійде будь-який вид фізичної активності. Головне, займатися регулярно – систематичні навантаження дозволяють знизити рівень C-реактивного білка у крові, мінімізувати ризик виникнення серцево-судинних захворювань, контролювати вагу.

Важливо! Відстежувати рівень фізичної активності зручно за допомогою смартфонів, програм, фітнес-браслетів. Вони дозволяють контролювати пройдену відстань, витрачені калорії, тривалість сну, час засинання, кількість пробуджень.

Безсоння – не вирок!

Ще одна серйозна проблема – безсоння. Людина ввечері хоче спати, заплющує очі і... обертається дві години. А заснувши, прокидається, запускаючи новий «безсонний» цикл.

Причинами виникнення безсоння можуть бути захворювання та стрес. Але найчастіше винним є незручне спальне місце – фізичний дискомфорт під час сну заважає нормально відпочити. Отже, варто звернути увагу на якість/стан ліжка, матраца, подушки.

Важливо! Перевіряти матрац, і оцінювати рівень його зносу потрібно раз на півроку. І якщо виявляться пружини, що просіли/випирають, деформації, «пролежні», матрац краще замінити.

На якому матраці комфортніше спати?

Найзручнішими вважаються матраци на незалежних пружинахздатні забезпечити правильне положення хребта під час сну за рахунок відмінних анатомічних показників А вибирати виріб потрібно з урахуванням:

  • висоти - оптимальне значення 20-23 см;
  • жорсткості – чим більший користувач, тим жорсткіший потрібен матрац.

Непогані експлуатаційні характеристики демонструють безпружинні матраци з натурального латексу, ППУ, «сендвічі» (що складаються з 2-5 шарів). А мінімальна висота безпружинних виробів – 16 см.

Важливо! Підвищити якість сну допоможе вечірнє провітрювання та режим абсолютної темряви у спальні.