Як вибрати матрац: основні критерії

Який матрац вибрати?

Який матрац вибрати? — питання, яке незмінно встає в голові у кожної людини, яка збирається придбати новий виріб такого роду. Тут потрібно бути гранично уважним і врахувати всі фактори, такі як: безпосередні тактильні відчуття при взаємодії, вплив на здоров'я, вартість.

Фізіологічні особливості та особисті уподобання - ось на що потрібно орієнтуватися при виборі. Говорячи строгішою мовою, якщо ви бажаєте купити матрац, то повинні брати до уваги такі параметри:

  • наповнення;
  • жорсткість;
  • розмір;
  • висота;
  • зовнішній вигляд;
  • вартість.

Розглянемо все перераховане у конкретиці. Зауважимо також, що має значення магазин: якщо ви вирішили купити матрац в Україні, уважно вивчіть весь ринок. Окремі фірми здійснюють продаж бракованих, підроблених або низькоякісних виробів.

Матраци із пружинним блоком: конструкційні нюанси

Матраци бувають двох видів: пружинні, безпружинні. Якщо ви робите вибір на користь першого, то обов'язково звертайте увагу на кількість пружин: саме цей параметр відображатиме якість виробу. «Порогом» вважається число 200 штук на квадратний метр для незалежного блоку і 105 для залежного пружинного блоку: саме такі вироби забезпечать комфортність проведення часу на ліжку. Сама логіка проста: більше – краще.

Проаналізуємо підтипи пружинних блоків:

  • Залежний. Така конструкція має безперервне плетіння, що сполучає всі елементи між собою. Перевагою є низька вартість та відмінні якості міцності. Такий матрац легко витримає серйозний механічний вплив і служитиме протягом багатьох років.
  • незалежний. Це вже дорожчий з причин ортопедичних властивостей варіант. Так, пружини тут є, але вони «заховані» у спеціальні маленькі чохли, завдяки чому стали автономні. Це означає, що людина, що лежить на матраці, зігне тільки ті пружини, на які буде здійснено механічну дію. Таким чином спина знаходиться в правильному положенні, йде т.зв. "ефект гамака".

Як видно з описів вище, матраци з незалежним пружинним блоком підлаштовуються під спину людини; вони повторюють контури, форму та геометрію тіла. Саме тому вони рекомендовані для тривалого використання.

Матраци із залежним пружинним блоком зазвичай купуються або через нестачу фінансових коштів (як уже було сказано, на такий тип пружинний матрац ціна порівняно мала), або для використання на дачах та гостьових спальних місцях. «Ефект гамака» — ефект хвилі, зумовлені взаємодією пружин, що є в конструкції. Якщо на такому матраці спить кілька людей, то людина з меншою вагою може скочуватися до людини з більшою.

Безпружинні ортопедичні матраци: особливості конструкції

На сьогоднішній день дуже популярними стали популярні безпружинні матраци. Вони виготовляються з кількох шарів натуральної чи штучної тканини. За рахунок того, що у виробництві використовується відразу кілька матеріалів, можна забезпечити будь-який ступінь жорсткості. Не варто орієнтуватися на товщину виробів: часом тонкий матрац на диван може бути набагато зручніше, ніж товстий.

Структура подібних виробів така, що вони, як і незалежні пружинні моделі, підлаштовуються під геометрію контурів тіла. Перевагам є можливість витримати сильне механічне навантаження; такі матраци практично не зношуються, не накопичують у собі статичної електрики. Оскільки в конструкції немає сталевих елементів, вони ніколи не скрипітимуть і видаватиме будь-який шум. Іноді продаються у скрученому вигляді, що підвищує зручність транспортування.

Купити матрац ортопедичний: із пружинами або без

На безпружинні матраци ортопедичні ціни приблизно рівні цінами на матраци з незалежним пружинним блоком. Об'єктивно віддати перевагу тому чи іншому варіанту неможливо. При виборі потрібно орієнтуватися на власні індивідуальні уподобання, вимоги та уподобання. Бажано спробувати полежати і на тих, і на тих, щоб визначити комфортність проведення на матрацах кожного з типів.

Враховуйте, що це може залежати не тільки від типу виробу, а й від конкретної моделі; тому не варто поспішати з вибором: уважно вивчіть усі варіанти. Звичайно, брати до уваги варто і вартість. Якщо ви вирішили купити ортопедичний матрац, постарайтеся підійти до вибору дуже серйозно.

Ступінь жорсткості

Відповідаючи питанням: «Як правильно вибрати ортопедичні матраци?», — неможливо оминути жорсткість — одну з основних параметрів виробів цього типу. Виділяють такі варіанти:

  • М'які. М'яким матрац може бути при використанні спеціальних матеріалів, таких як: латекс, ортопедична піна і т.п. Відповідно, чим більша кількість матеріалів такого типу є в конструкції, тим м'якшим стає матрац. Подібний варіант рекомендований для людей з порівняно тендітною структурою тіла, пенсіонерів і таким, що має проблеми з поперековим відділом; Звичайно, не варто приймати ці слова надто близько до серця: часом і спортсмен може надавати перевагу матрацам саме цього типу.
  • Середньо-жорсткі. Середня жорсткість може бути досягнута при поєднанні конструкції матеріалів і жорсткого, і м'якого типу. Зазвичай основою виступають кокосова койра, а верхній шар має у складі ортопедичну піну; можливе використання об'ємних стібків. Це найпопулярніший тип, який підходить для практично кожної людини.
  • Жорсткі. Жорсткі матраци створюють при використанні у виробництві кокосової койри, сизалю, спеціальних типів льону. Такі матраци відрізняються високими характеристиками міцності: їм навіть навіть найсильніші механічні впливи. Тому вони іноді рекомендуються людям з великою вагою. Переважними є такі вироби і для людей, які мають проблеми з хребтом; іншими словами, з поставою.
  • Різнобічні. Досить рідкісний тип. Подібні матраци мають дві сторони, що відрізняються за рівнем жорсткості. Відповідно, залежно від настрою та сезону ви можете вибирати кращий для вас варіант.

Ступінь жорсткості підбирається з огляду на вік, вагу та індивідуальні уподобання. Варто враховувати, що жорсткі варіанти в середньому довговічніші, ніж м'які, хоча аксіоматичним це правило і не є: все залежить від конкретної моделі.

Розмір

Вибір розміру – найпростіше. Тут необхідно орієнтуватися на розміри спального місця та індивідуальні уподобання, які ви напевно можете сформулювати відразу і без особливих роздумів. Вважається, що довжина матраца повинна бути більшою за зріст людини не менше, ніж на п'ятнадцять сантиметрів, а ширина — подвійною шириною плечей. Однак це правило є гранично умовним та узагальненим. Виділяють кілька типів матраців:

  • Односпальні. Їхня довжина становить від ста дев'яноста до двохсот сантиметрів, а ширина - від вісімдесяти до дев'яноста сантиметрів.
  • Напівтороспальні. Довжина – від ста дев'яноста до двохсот, ширина – від ста двадцяти до ста сорока.
  • Двоспальні. Довжина – від ста дев'яноста до двохсот, ширина – від ста шістдесяти до двохсот.